• Annonse
  • Annonse
De frie evangeliske forsamlinger Søndagsskolen Normisjon Pinsemenigheten Tabernaklet NLM Haugesund Nordre Misjonsmenighet

-JULEN KAN VÆRE «PYTON» FOR MANGE

Dette er erfaringen til Aud Vihovde Hoftun, som jobber som veileder ved sjelesorgsenteret «Fermate» i Aksdal og Sandnes. Hoftun har registrert at flere gruer seg til jul. Mange er glad når julen […]

Publisert av Katrine Eide i kategorien Nyheter | Kommentarer er skrudd av for -JULEN KAN VÆRE «PYTON» FOR MANGE

Dette er erfaringen til Aud Vihovde Hoftun, som jobber som veileder ved sjelesorgsenteret «Fermate» i Aksdal og Sandnes.

Hoftun har registrert at flere gruer seg til jul. Mange er glad når julen er over, og den vanlige hverdagen er på plass igjen. Hun forklarer dette blant annet med at det er mye fokus på familie i høytiden og mange har krevende relasjoner. Høytiden er med og skaper en forventning om at alt skal være så fint og godt, og da blir gjerne det som er krevende i livet ellers ekstra sårt.

Problematiske familierelasjoner blir tilspisset

-I julen kommer familiemedlemmer tettere på hverandre og bruker mer tid sammen, og relasjonelle problemer kan derfor tilspisse seg.

I familier der det finnes utrygge relasjoner fra før merkes dette ekstra godt i denne tiden. Hoftun  prater også med mennesker som synes at det er ekstra sårt nettopp å ikke ha en partner eller egne barn når det er jul, og som på sin side opplever ensomhet.

-De vonde følelsene og problemstillingene knyttet til jul dukker gjerne allerede opp på høsten, forteller Hoftun.

Viktig med rett fokus

Livssituasjonene er forskjellige, men et viktig spørsmål en må stille seg er hva som gjør godt, mener Hoftun. Det handler mye om hvor en har fokus. Hvis en fokuserer på hva en savner og ikke har, er faren tilstede for at en ikke ser det som er godt rundt seg.

Hoftun oppfordrer folk til å være takknemlige for det man har. Samtidig vil hun ikke bagatellisere de som har det vondt.

-Julen kan være pyton for mangen, sier Hoftun.

Ikke lag et glansbilde av livet

Hun tror det er viktig å ha noen en kan snakke med, og dele hvordan en har det med. En skal ikke prøve å lage et mer polert glansbilde enn sånn livet virkelig er.

På spørsmål om favorittjulesang svarer Hoftun uten å tenke seg om: «Mitt hjerte alltid vanker».

-Den setter ord på noe av den dypeste lengselen som ligger i meg i møte med julen, avslutter Hoftun.

I januar 2018 starter Aud V. Hoftun med en liten serie om selvtilitt og og livsmestring her i radioen, hold deg oppdatert her, på radioen eller i sosiale medier, for mer informasjon.