• Annonse
  • Annonse
De frie evangeliske forsamlinger Søndagsskolen Normisjon Pinsemenigheten Tabernaklet NLM Haugesund Nordre Misjonsmenighet

Fra synd til inspirasjon

Forlagssjef i IKO, Heidi Jannicke Andersen forteller at mange av oss kjenner til historier fra foreldre eller besteforeldre som ikke fikk lov å gå på kino. -Fortsatt kan det sitte litt i […]

Publisert av Katrine Eide i kategorien Nyheter | Kommentarer er skrudd av for Fra synd til inspirasjon

Forlagssjef i IKO, Heidi Jannicke Andersen forteller at mange av oss kjenner til historier fra foreldre eller besteforeldre som ikke fikk lov å gå på kino.

-Fortsatt kan det sitte litt i kroppen hos enkelte at film og kino ikke er forenelig med kristen tro, men det må det bli en slutt på, sier Andersen.

Under Filmfestivalen i Haugesund har den norske kirke sine menigheter i Haugesund og kirkerådet i samarbeid med IKO, samlet til et kristent filmnettverk.

Formålet er blandt annet å skape en felles plattform og forståelse for bruk av film i kirkelig/kristen sammenheng, med tanke på å bygge opp et norsk nettverk om kirke og film.

Under festivalen møttes de til temagudstjeneste, filmvisning, samtale og seminarer. Ene seminaret var med Harald Rosenløw Eeg, manusforfatter til åpningsfilmen «Skjelvet». (som du kan høre mer om i linken under artikkelen)

Andersen forteller at filmens barndom var fra rundt 1895, og at filmen da var kort og knyttet til undeholdning. Den gang møtte filmen entusiasme, men også motstand, ikke bare i kirken, men i samfunnet ellers.

Etterhvert ble statelig filmsensur opprettet, i Norge i 1913. Så kom aldersgrenser, og så medietilsynet som fortsatt sensurerer film.

-Sensurvesenet ser jeg på som en erkjennelse av filmmediets sterke evner til å sette følelser i sving, poengterer Andersen.

Man var redd for de forføreriske kreftene som nakenhet, vold og seksualitet tidligere. Mot slutten av forrige årtusen begynte derimot kirken å interessere seg for, og se betydningen av, filmen som en kommunikatør og forkynner.

En kan knytte det opp mot ekstensielle spørsmål. Så den biledfientligheten som historisk sett er kommet til utrykk er nå i stor grad brutt, forklarer Andersen.

På linken under kan du høre mer om Filmnettverket, gjennom intervju med Heidi J. Andersen. Her er også et lite intervju med manusforfatter, Harald Rosenløw Eeg.

Filmnettverket

 

Foto: Tove Marie Sortland